Lees a.u.b. het volledig artikel: http://www.knokke-heist.be/nieuws/gratis-jodiumtabletten-bij-je-apotheker
07/03/2018
Algemeen

jodiumtablettenIn vogelvlucht ligt Knokke-Heist op minder dan 30 km van de Nederlandse kerncentrale van Borssele. Volgens de nieuwe richtlijnen van het nationale nucleaire noodplan kan iedereen die binnen een straal van 100 km van een kerncentrale woont, gratis een doosje jodiumtabletten afhalen bij zijn/haar apotheker. Maar liefst 4,6 miljoen dergelijke doosjes worden sinds 6 maart 2018 verdeeld in heel ons land. Meer informatie over het nut en het gebruik van jodiumtabletten, vind je hieronder.

Voor wie?

De jodiumtabletten zijn in het bijzonder bedoeld voor twee risicogroepen:

  • Mensen die dichtbij een nucleaire installatie wonen
    Inwoners van gemeenten in een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie (10 kilometer voor IRE Fleurus) halen best jodiumtabletten in huis. Deze aanbeveling geldt ook voor alle collectiviteiten binnen de nucleaire zones, denk maar aan rusthuizen bijvoorbeeld.

 

  • Mensen die jonger zijn dan 18 jaar
    Hoe jonger je bent, hoe kwetsbaarder je bent voor de gevolgen van radioactief jodium. In heel België krijgen families met kinderen en jongeren tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven het advies om een doosje jodiumtabletten bij hun apotheker af te halen. Deze aanbeveling geldt ook voor alle collectiviteiten waar kinderen tot 18 jaar aanwezig zijn in heel België (crèches, kleuter-, lagere en middelbare scholen).

 

Behoor jij niet tot de risicogroepen, maar wil je toch jodiumtabletten in huis hebben?

Geen probleem, want ook jij kan bij de apotheker jodiumtabletten halen. Voor personen ouder dan 40 is het innemen van jodiumtabletten vaak minder aangewezen. Jodiumtabletten verzadigen de schildklier, zodat deze geen radioactief jodium kan opnemen. Bij personen ouder dan 40 is de werking van de schildklier vaak ontregeld, waardoor de nadelen van het nemen van jodiumtabletten (ongewenste bijwerkingen) groter kunnen zijn dan de voordelen. Ben jij ouder dan 40? Vraag dan best raad aan je arts.

Hoe kun je de jodiumtabletten krijgen?

Ga naar je apotheker met de identiteitskaarten van alle gezinsleden. De apotheker zal één doosje tabletten per vier personen meegeven. De jodiumtabletten zijn gratis.

Alle collectiviteiten binnen de noodplanningszones én alle collectiviteiten in heel België waar kinderen tot 18 jaar aanwezig zijn krijgen de oproep om jodiumtabletten te voorzien voor personeel en klanten/bezoekers/aanwezigen. Om te bepalen hoeveel jodiumtabletten juist nodig zijn, kunnen collectiviteiten een rekenmachine op de site www.nucleairrisico.be gebruiken om op basis van het aantal aanwezigen per leeftijdscategorie het juiste aantal doosjes te verkrijgen. De validatie van deze ‘aanvragen’ – zoals voorheen gebeurde door de gemeenten binnen een noodplanningszones – valt weg.

Vragen?

Alle algemene informatie over jodiumtabletten vind je op www.nucleairrisico.be.

Burgers met specifieke vragen over jodiumtabletten kunnen hiervoor terecht bij hun behandelende

arts of apotheker. Zij zijn het beste geplaatst om op deze vragen te antwoorden en kregen al de

informatie via interne kanalen (bv. omzendbrieven, e-learningplatformen,…).

 

Nieuwsbrief
Pers
Niet interessant voor de pers
apotheker
jodiumtabletten

%d bloggers liken dit: