Lees a.u.b. het volledig artikel: http://www.knokke-heist.be/nieuws/heropbouw-afgebrande-sint-niklaaskerk-officieel-gestart
27/03/2018

heropbouw sint-niklaaskerkOp maandag 26 maart 2018 gaf het gemeentebestuur het officiële startschot voor de heropbouw van de nieuwe Sint-Niklaaskerk in Westkapelle. Zie videoreportage Focus-WTV. Exact vijf jaar geleden legde een verwoestende brand de kerk bijna volledig in de as. Het gemeentebestuur, de kerkfabriek en het Agentschap Onroerend Erfgoed beslisten toen om dit geklasseerd monument met beschermd dorpsgezicht geen volledige herbestemming te geven, maar terug op te bouwen als een sacraal en polyvalent cultuurhuis. Nadat burgemeester Graaf Leopold Lippens, priester Willy Snauwaert, schepen van Patrimonium Piet De Groote en voorzitter van de Kerkfabriek Jan Bode met een touw de gemetselde monelen (geprofileerde verticale onderverdeling) uit een kerkraam hadden getrokken, gingen de werklui van de Artes Group onder supervisie van architect Philippe Depotter meteen aan de slag in de toekomstige evenementenhal.  Tegen Pasen 2019 zou de spits opnieuw op de toren moeten prijken en op 6 december komt Sint-Niklaas zijn afgewerkt tweede verblijf in Knokke-Heist persoonlijk inwijden.  

Multifunctioneel kerkgebouw met toren als verlicht baken

Na de brand kozen de verschillende betrokkenen ervoor om de bestemming aan te passen aan de huidige maatschappelijke noden. De oplossing voor Westkapelle is dan ook een ongedwongen samengaan van zowel het geloofsaspect in een sacrale ruimte in combinatie met een gedeeltelijke herbestemming in de vorm van de polyvalente zaal. De historische tweeledigheid van de Sint-Niklaaskerk, bestaande uit een oorspronkelijk deel uit de 12de eeuw en een nieuwer deel opgetrokken begin 20ste eeuw, leent zich perfect voor dit verhaal.

Absolute blikvanger van het multifunctioneel gebouw is ongetwijfeld de 26 meter hoge torenspits. Die komt rond Pasen 2019 terug in een moderne versie. De ledverlichting in de toren zal er ook ’s nachts voor zorgen dat de Sint-Niklaaskerk fungeert als een subtiel lichtbaken in het polderlandschap.

Intiem sacraal gedeelte en extravert polyvalent cultuurhuis

Het 12de-eeuwse deel van de kerk wordt gerestaureerd en zal dienst doen als sacrale ruimte voor eucharistievieringen, huwelijken, begrafenissen en bezinningsmomenten. De glasramen krijgen een eigentijdse artistieke invulling.

Waar het intiem sacraal gedeelte eerder een introvert karakter heeft, heeft architectenbureau Bressers het polyvalent gedeelte zo open en extravert als mogelijk ontworpen. Het Pastoor De Neveplein zal opgewaardeerd worden en opnieuw een pleinfunctie vervullen. Door meer parkeerplaatsen te voorzien op andere plaatsen, komt het plein vrij en is er toch voldoende parkeerruimte. De ingang van de Sint-Niklaaskerk wordt verplaatst naar het Pastoor De Neveplein.

Er komen enkele nieuwe volumes tegen de westgevel met onder andere een berging, bar, sanitaire ruimtes en 2 vergaderzaaltjes. Centraal in de multifunctionele ruimte bevindt zich een uitschuifbare tribune die in geval van toneel- of filmvoorstellingen plaats biedt aan ongeveer 120 personen. Deze zitplaatsen kunnen nog verder aangevuld worden met losstaande stoelen.

Op het niveau van de toren komt op het gelijkvloers een nieuwe ingang waar men dan kan kiezen tussen het betreden van de sacrale ruimte, de multifunctionele zaal of een vergaderruimte.

Timing en kostenraming

Begin februari startten de firma’s Artes Woudenberg & Artes Depret de restauratie- en omgevingswerken aan de Sint-Niklaaskerk. De aannemer begon met een aantal afbraakwerken. Ook het gedenkteken voor oud-strijders en oorlogsslachtoffers zal tijdelijk worden weggenomen. Na de paasvakantie zal gestart worden met de restauratie van de oude torenmuren. Na het bouwverlof start men dan met restauratie van de evenementenhal. De restauratie van het sacraal gedeelte zal starten in september 2018 en zal zo’n vijf maanden in beslag nemen. De nieuwe torenspits zal rond Pasen 2019 op de Sint-Niklaaskerk prijken. Als alles vlot verloopt, is het project in december 2019 volledig afgewerkt.

De omgevingswerken rond de kerk gebeuren pas na een studie over de mobiliteit en een ontwerpplan voor de heraanleg van het Pastoor Deneveplein. Dit dossier staat dan ook volledig los van de eigenlijke restauratiewerkzaamheden van de kerk.

De kosten van de volledige restauratie, inclusief de elektriciteitswerken en het voorzien van sanitair en verwarming, worden geraamd op 6,6 miljoen euro.

Extra verkeersmaatregelen

Om de werken in optimale omstandigheden uit te voeren werden extra verkeersmaatregelen voorzien. Zo werden in de Dorpsstraat de bomen voor de kerk gerooid wat tijdelijk extra plaatsen voor kortparkeren opleverde. Ter hoogte van Café Driekoningen kwam er een kortparkeerzone voor 9 wagens waar chauffeurs hun voertuig 1 uur kunnen achterlaten. Langparkeerders kunnen terecht in de Hoekestraat ter hoogte van de Boterbloemstraat. Van hieruit werd via de tuin van de pastorie een veilige doorsteek voor voetgangers gecreëerd naar de vrije basisschool Windekind, het parochiaal centrum en het dorpscentrum.

Breed draagvlak bij bevolking

Het project van de nieuwe Sint-Niklaaskerk kent een breed draagvlak bij de bevolking van Knokke-Heist en in het bijzonder bij de dorpsgemeenschap van Westkapelle. De plannen en visie werden uitvoerig toegelicht tijdens druk bijgewoonde informatievergaderingen. De bevolking kon in 2016 tijdens Horizon 8300 de maquette bewonderen. In de zomer van 2016 en 2017 werd het afgebrande kerkgebouw uitzonderlijk opengesteld voor het ruime publiek tijdens de braderie en Open Monumentendag. Ook daar werden de nieuwe plannen toegelicht. Op die manier werd een breed maatschappelijk draagvlak gecreëerd voor een zeer spraakmakend project

Het gemeentebestuur en de kerkfabriek zijn ervan overtuigd dat de open polyvalente stadshal perfect zal samengaan met het geloofsaspect van de kerk. Beiden richten zich namelijk op de parochie en haar mensen. Door beide zaken te koppelen zal de Sint-Niklaaskerk opnieuw, misschien zelfs meer dan ooit haar centrale rol in het dorp kunnen innemen.

heropbouw sint-niklaaskerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

heropbouw sint-niklaaskerk

Nieuwsbrief
Pers
Niet interessant voor de pers
Sint-Niklaaskerk
heropbouw
brand
Westkapelle

%d bloggers liken dit: