Lees a.u.b. het volledig artikel: http://www.knokke-heist.be/nieuws/knokke-heist-natuurlijk-herfstactiviteiten-voor-de-basisscholen
21/09/2018

Naar jaarlijkse gewoonte trekken de basisscholen van Knokke-Heist in het najaar de natuur in met een natuurgids.  De dienst Milieu & Natuur werkte samen met zijn gidsen een aanbod uit met tal van workshops in het Directeur-generaal Willemspark, de demoruimte in Noordhinder en in het Museum Sincfala. Tussen 19 september en 15 november 2018 gaan 31 klassen, goed voor 634 jongens en meisjes uit het basisonderwijs op stap in Knokke-Heist, Natuurlijk!

Op woensdag 19 september is het eerste klasje gestart in het Directeur-generaal Willemspark.  De eerste en tweede kleuterklas van de Sint-Jansschool waren er te gast om het kabouterpad te ontdekken.  Op deze locatie gaan de komende maanden 7 verschillende workshops door. Het ‘beestig natuurpad’, waarin de kinderen de leefwijze en typische eigenschappen leren kennen van de mol, de egel, de kikker, het lieveheersbeestje,… Tijdens ‘het bos in geuren en kleuren’ ervaren de kinderen van de eerste graad het ritme van de seizoenen en ontdekken zij het bos en hun bewoners. De leerlingen van de tweede graad bekijken het bos dan weer langs verschillende invalshoeken tijdens ‘Het bos door de ogen van…’

Door het ‘kabouterpad’ doen onze kleuters via leuke opdrachtkaartjes ervaringen op met alle zintuigen.  Tijdens de vernieuwde heksenklas najaar leren ze dat diverse bessen en zaden voedzaam zijn voor mens en dier.  De deelnemertjes genieten van lekkere kruidendrankjes en zelf gebrouwen sapjes. Kinderen komen ook op een speelse manier in contact  met wereldinstrumenten via een workshop waarin ze hun eigen krachtstok zullen maken en versieren met vondsten uit het herfstbos.

Ook aan de vogeltjes wordt gedacht.  In de winter geraken vogeltjes moeilijk aan voedsel.  Het bijvoederen van vogels is bij veel mensen een populaire bezigheid geworden.  De medewerkers leren de kinderen om zelf cupcakes te maken met allerlei zaadjes voor de vogels.  Die kunnen ze dan in de winter nogmaals maken en ophangen in de tuin thuis of op school.

Voor de fietsers zijn er nog leuke bijenfietstochten die hen leiden naar de diverse laat bloeiende bloemenweiden van het gemeentelijk bijenproject van Knokke-Heist.  En wie groene vingers heeft kan op de demoruimte in Noordhinder in Heist leren hoe je zelf fijne compost kan maken en gebruiken in de tuin.  Ook in Museum Sincfala gaan de kinderen op ontdekking.  Spelenderwijs leren ze meer over het vissersleven en de evolutie van de Zwinstreek.

Zo is er voor elk wat wils.  Leerkrachten kunnen jaarlijks 3 gratis workshops / wandelingen of fietstochten meevolgen, aangeboden door het gemeentebestuur.

Voor meer informatie: dienst Milieu & Natuur, T 050 630198.

Nieuwsbrief
Pers
Niet interessant voor de pers
%d bloggers liken dit: