Lees a.u.b. het volledig artikel: http://www.knokke-heist.be/nieuws/stem-op-beeodiversity-voor-de-belfius-smart-belgium-awards-2017
12/03/2018
Algemeen

BeeodiversityOnze bijenpartner BeeOdiversity maakt kans op een van de Belfius Smart Belgium Awards 2017. Deze organisatie behoort immers bij de 50 genomineerden die gekozen werden uit 233 deelnemers. Het gaat om hun project waarbij 7,5 miljoen bijen onze luchtkwaliteit in kaart brengen. De Smart Belgium Awards bekronen innovatieve en duurzame projecten die een echt antwoord bieden op de uitdagingen van onze samenleving. De officiële uitreiking van de awards vindt plaats op 21 maart 2018 tijdens het Smart Belgium Event. De Belfius Smart Belgium Awards bestrijken 3 domeinen – Smart Cities, Smart Companies, Smart Care – en zijn onderverdeeld in 5 categorieën. Naast de 5 Awards wordt er op woensdag 21 maart 2018 ook een publieksprijs uitgereikt. Stem nu voor BeeOdiversity! Dat kan via https://smartbelgium.belfius.be – je vindt hen bij de categorie ‘Smart Company Award 2017 < 10 mio omzet’.

7,5 miljoen vliegende werknemertjes

Beeodiversity zet bijen in om luchtvervuiling te meten. Dat doet het Brusselse bedrijf door pollen te analyseren die bijen met zich meedragen als ze stuifmeel verzamelen. Dit Beeomonitoring-systeem is vandaag al actief in België, Frankrijk en Wales.

“Er zijn verschillende manieren om luchtvervuiling te meten”, zegt Michaël van Cutsem, CEO van Beeodiversity. “Sensoren zijn een optie. Maar die beperken zich vaak tot het meten van één stof op een welbepaalde plaats. Wie de luchtkwaliteit in een groot gebied in kaart wil brengen, heeft al snel heel veel sensoren nodig. Je kan die metingen ook door mensen laten doen, maar die kunnen niet overal tegelijk zijn.”

imkersBeeodiversity pakt het anders aan, met bijen. “Het bestuivingsgebied van bijen bestrijkt gemakkelijk 700 hectare. En ze komen jaarlijks in contact met ongeveer 4 miljard planten. We beheren 50.000 hectare en 150 bijenkolonies in België, Frankrijk en Wales. Elke kolonie telt ongeveer 50.000 bijen. Je zou kunnen stellen dat Beeodiversity 7,5 miljoen werknemers telt.”

Jaarlijks verdwijnt er in België 30 % van de bijenkolonies. Dat zou niet meer dan 10 % mogen zijn. Bijen zijn immers erg belangrijk voor ons ecosysteem. 30 % van de menselijke voeding (fruit- en groenteteelt, zaad- en olieproductie) hangt rechtstreeks af van bestuivers zoals bijen en vlinders.

Schat aan informatie

Voor Beeodiversity bevatten de pollen die bijen meedragen letterlijk een schat aan informatie over de toestand van ons ecosysteem en dat van de bestuivers. Beeodiversity analyseert de pollen én de nectar die bijen naar de bijenkast brengen. Zo komt het bedrijf gevaarlijke stoffen en pesticiden op het spoor.

De analyses gebeuren in een labo, met gespecialiseerde software. “Op basis daarvan informeren we gemeenten, bedrijven en burgers over de luchtkwaliteit. We formuleren ook voorstellen om het natuurlijke ecosysteem te verbeteren of te herstellen, bijvoorbeeld door meer planten te voorzien die bijen lokken”, legt de CEO uit.

Knokke-Heist is een schoolvoorbeeld van biodiversiteit

Knokke-Heist werkt sinds 2013 samen met BeeOdiversity om de biodiversiteit op zijn grondgebied te ontwikkelen en de natuur te beschermen. Dankzij de metingen en de begeleiding van Beeodiversity zag men het aantal bijen dat gemonitord kan worden al na 2 jaar verdubbelen. “Intussen is de gemeente een schoolvoorbeeld van biodiversiteit geworden”, zegt Michaël Van Cutsem. “Knokke-Heist is er ook in geslaagd om zijn bewoners te sensibiliseren. Meer dan 600 inwoners hebben intussen bijenvriendelijke planten in hun tuin.”

Nieuwsbrief
Pers
Niet interessant voor de pers
beeodiversity
Belfius Smart Belgium Awards

%d bloggers liken dit: